четвер, 7 липня 2011 р.

Проект Закону України щодо ОСББ пройшов перше читання у Верховній Раді

Вчора 6 липня 2011 року пройшов перше читання у Верховній Раді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Проект Закону містить багато позитивних пропозицій, що можуть стимулювати і полегшити реєстрацію і подальше існування ОСББ в Україні.

  1. Зокрема новою редакцією п. 1 (замість пп. 1 і 2 старої редакції) ст. 42 Земельного Кодексу України запропоновано, що "земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний жилий будинок, а також належні до нього споруди, будівлі та прибудинкова територія, надаються об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку у постійне користування".
  2. Також розширюється визначення об'єкту права власності новою редакцією п. 2 ст. 382 Цивільного Кодексу України: "Власникам квартири, нежитлового приміщення у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку (але в межах прибудинкової території), в тому числі всередині або за межами нежилого приміщення, квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, нежилого приміщення, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир та нежилих приміщень, які розташовані у багатоквартирному будинку, а також земельна ділянка, на якій розташовано багатоквартирний будинок та належні до нього будівлі, споруди".
  3. Новою редакцією частини 3 статті 4 Закону України "Про ОСББ" чітко пропонується, що "В одному багатоквартирному будинку може бути створене тільки одне об'єднання. Власники квартир та нежилих приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об'єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть спільно створити одне об'єднання."
  4. Також законодавці пропонують полегшити проведення такого важливого заходу, як загальні збори. Зокрема пропонується: "Загальні збори правомочні, якщо на них присутні більше половини співвласників. Якщо на загальних зборах відсутній кворум, необхідний для прийняття рішень, правління може призначити письмове опитування співвласників (далі – опитування) та утворити відповідну комісію для його проведення. Рішення про опитування приймається правлінням того ж дня, на який скликалися загальні збори, що не відбулися, а опитування проводиться протягом двох тижнів Результати опитування мають силу рішення загальних зборів об’єднання і повідомляються всім співвласникам у тому ж порідку, що і рішення загальних зборів. Порядок проведення опитування визначається статутом об'єднання."
Далі слідкуватимемо за долею цього законопроекту і трансформацією законодавства про ОСББ.

Джерело:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_2?id=&pf3516=8474&skl=7